Ανακαίνιση Κουφωμάτων

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία αφού απαιτεί την πραγματοποίηση πολλών εργασιών, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο μιας κατοικίας.

Ανακαίνιση σπιτιού: Πότε είναι ωφέλιμη η αλλαγή των κουφωμάτων;

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία αφού απαιτεί την πραγματοποίηση πολλών εργασιών, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο μιας κατοικίας. Πράγματι, οι εργασίες ανακαίνισης, έχουν να κάνουν τόσο με την επισκευή όσο και με την αισθητική, λειτουργική και ποιοτική ανανέωση της κατοικίας και κατά κύριο λόγο στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή προστασία της στον χρόνο. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται, συνήθως αφορούν την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υδραυλικού και του ηλεκτρολογικού δικτύου της κατοικίας, όπως επίσης και την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις πόρτες των εσωτερικών χώρων μιας κατοικίας, αλλά κυρίως στα εξωτερικά κουφώματα που μπαίνουν σε μια ανακαίνιση. Τα οποία διακρίνονται σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες και την κύρια πόρτα εισόδου. Είτε πρόκειται για ένα μικρό διαμέρισμα είτε για μια μεγάλη μονοκατοικία, ο σκοπός των εργασιών ανακαίνισης είναι πάντα να αυξήσει την οικονομική αξία του ακινήτου, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και την κατοικησιμότητα του, καθιστώντας το πιο άνετο και ταυτόχρονα ασφαλές.

Τα κουφώματα είναι σημαντικά δομικά στοιχεία αφού χάρη των μονωτικών τους ιδιοτήτων συμβάλλουν στην προστασία της κατοικίας κυρίως από εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα από τις καιρικές συνθήκες όπως είναι οι θερμικές μεταβολές, η βροχή και ο αέρας, αλλά και από τους εξωτερικούς ενοχλητικούς θορύβους, ενώ προσφέρουν ασφάλεια και φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό. Προκειμένου να έχουν ικανοποιητική απόδοση και να εκτελούν σωστά το ρόλο τους, τα κουφώματα είναι απαραίτητο να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, τα κουφώματα έχουν μια ισχυρή αισθητική επίδραση στο στυλ της κατοικίας και συμβάλλουν σημαντικά για την όμορφη και κομψή εμφάνιση της. Ωστόσο, η άμεση έκθεση τους στους ατμοσφαιρικούς παράγοντες δρα αρνητικά και έχει ως συνέπεια την σταδιακή τους φθορά και καταστροφή, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον λειτουργικά και να επηρεάζουν της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στο σπίτι. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να αντικαταστήσουμε τα κουφώματα της κατοικίας μας.

Η σημασία των κουφωμάτων.

Στο παρελθόν τα κουφώματα κατασκευάζονταν σχεδόν αποκλειστικά από ξύλο, που ως υλικό, εξαιτίας της φύσης του, ουσιαστικά παρείχε μια στοιχειώδη προστασία έναντι των καιρικών συνθηκών και των εξωτερικών θορύβων. Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική καινοτομία και η εξέλιξη στην βιομηχανία έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο τομέα κατασκευής ασφαλέστερων και πιο λειτουργικών κουφωμάτων από ότι στο παρελθόν, ειδικότερα δε σε ότι αφορά την ενεργειακή απόδοση τους.

Τα κουφώματα μιας κατοικίας ή ενός κτιρίου, μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να συμβάλλουν στην οικονομική αξία του ακινήτου, αφού η αντικατάσταση τους μπορεί να ανεβάσει την ενεργειακή κλάση του ακινήτου. Για το λόγο αυτό, κατά την ανακαίνιση μιας κατοικίας, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε καινούργια κουφώματα που να ενισχύουν την υπεραξία του. Τα ξύλινα κουφώματα πλέον σήμερα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και με μεγάλη αντοχή απέναντι στην φθορά και κατάλληλα ώστε να ικανοποιούν διαφορετικές λειτουργικές ανάγκες. Τα μοντέρνα ξύλινα κουφώματα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην κατοικία αλλά κυρίως παρέχουν υψηλή ακουστική μόνωση και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, αφού συμβάλλουν στην μόνωση εμποδίζοντας τη διείσδυση του κρύου ή της ζέστης. Αυτό αποφέρει πολλά οφέλη, αφού συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών σε μια ανακαίνιση, μειώνοντας την σπατάλη, τόσο για την θέρμανση το χειμώνα όσο και για δροσιά το καλοκαίρι.

Ανακαλύψτε τα μυστικά της ανακαίνισης:

πότε πρέπει να αλλάξετε τα κουφώματα της κατοικίας σας;

Τα κουφώματα που θα τοποθετηθούν σε μια ανακαίνσιη έχουν μια διάρκεια ζωής που εξαρτάται από τον τύπο της τεχνολογίας και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη δημιουργία τους. Για να τα κρατάτε σε καλή κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι σωστό να πραγματοποιείτε κατά περιόδους κάποιες βασικές εργασίες συντήρησης είτε από ένα εξειδικευμένο προσωπικό είτε εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που σας δίνονται από το «φτιαχτό μόνος σου».

Οι κυριότερες φθορές που μπορεί να προκληθούν από την καθημερινή χρήση ή την φθορά στο χρόνο, είναι συνήθως οι γρατζουνιές, οι βρωμιές και οι ανωμαλίες στην επιφάνια τους.  Αυτά τα προβλήματα, πολύ εύκολα μπορούν να λυθούν με απλές τεχνικές λείανσης και αποκατάστασης του κατεστραμμένου υλικού και επιπλέον με την εφαρμογή ειδικών χρωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η φθορά είναι τέτοια που επηρεάζει τις δομικές πτυχές και υπάρχει κίνδυνος για τη σωστή λειτουργικότητα των κουφωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με μια εταιρεία που ειδικεύεται στην πώληση ποιοτικών κουφωμάτων για να τα αντικαταστήσει. Το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της εταιρείας μας θα προβεί σε επιθεώρηση του χώρου σας για να καθορίσει το είδος της εργασίας που πρέπει να εκτελεστεί και στην συνέχεια, σε συνεννόηση μαζί σας θα κάνει μια εκτίμηση του κόστους που απαιτείται και που θα προσαρμόσει στις ανάγκες σας. Γενικά, είναι χρήσιμη η αλλαγή των κουφωμάτων όταν:

  • Γίνεται ηανακαίνιση της κατοικίας.
  • Τα κουφώματα επιτρέπουν τον αέρα και τους ενοχλητικούς θορύβους να διεισδύουν στην κατοικία σας.
  • Υπάρχουν δομικές φθορές στα κουφώματα σε τέτοιο βαθμό που θέτει σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργικότητα τους.
  • Τα κουφώματα είναι πλέον παλιά και ξεπερασμένα.
  • Τα κουφώματα δεν ανταποκρίνονται πλέον στο στυλ της κατοικίας.

Οι επιλογές σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι πολλές. Τα κουφώματα έχουν διαφορετικό κόστος ανάλογα με το μοντέλο που πρόκειται να αγοράσετε αλλά και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Αξίζει να σημειώσουμε, την δυνατότητα της εξοικονόμησης χρημάτων, μέσω των ειδικών επιδοτήσεων, για την αντικατάσταση των παλιών και ξεπερασμένων ξύλινων κουφωμάτων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής απόδοσης, που προσφέρει το κράτος για τον εκσυγχρονισμό των κατοικιών, μέσα από το πρόγραμμα της αναβάθμισης και της ενεργειακής εξοικονόμησης και που εξυπηρετεί την προώθηση μίας σειράς μέτρων φιλικών προς το περιβάλλον. Επιπλέον, μέσω της τρισδιάστατης εικονικής προσομοίωσης, μπορείτε επίσης να δείτε πώς θα φαίνονται τα νέα κουφώματα προτού αρχίσουμε την τοποθέτηση τους.

Τα πλεονεκτήματα της αντικατάστασης των κουφωμάτων μιας κατοικίας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αντικατάσταση των κουφωμάτων της κατοικίας, εδώ είναι οι κυριότεροι:

Εξοικονόμηση ενέργειας: Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν την μέγιστη θερμομόνωση στο σπίτι, κατά τρόπο τέτοιο, έτσι ώστε η θερμότητα να διατηρείται το χειμώνα στο εσωτερικό, ενώ το καλοκαίρι να παραμένει έξω από αυτό, διατηρώντας το σπίτι δροσερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη δυνατή χρήση οικιακού εξοπλισμού όπως θερμαντικών και κλιματιστικών που απαιτούν ένα υψηλό ενεργειακό κόστος για την λειτουργία τους, επιβαρύνοντας τόσο τον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο και το ίδιο το περιβάλλον. Η αλλαγή των κουφωμάτων μπορεί γίνει στο πλαίσιο μιας πλήρους ενεργειακής ανακαίνισης του σπιτιού σας.

Αισθητική βελτίωση: Τα κουφώματα της νέας γενιάς είναι υψηλής αισθητικής και με καινοτόμα χαρακτηριστικά ιδιαίτερων απαιτήσεων ώστε να προσαρμόζονται πάντα στις ανάγκες των πελατών. Σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά σχέδια  και χρώματα. Έτσι μπορείτε να προσαρμόσετε στο μέγιστο δυνατό την εμφάνιση των κουφωμάτων στα δικά σας γούστα, βελτιώνοντας την αισθητική της κατοικία στο σύνολο της.

Περισσότερη ασφάλεια: Ορισμένοι τύποι κουφωμάτων κατασκευάζονται με τεχνολογίες αντικλεπτικής προστασίας και είναι σε θέση να προστατεύσουν το σπίτι από την παρουσία κλεφτών και εισβολέων. Τα κουφώματα ασφαλείας παρέχουν πολύ υψηλή προστασία και είναι κατασκευασμένα με εξαιρετικά στιβαρά και ανθεκτικά υλικά, για διάρκεια στο χρόνο, αλλά κυρίως είναι υψηλής αντοχής ενάντια στις προσπάθειες διάρρηξης και έχουν προσαρμοσμένους συνδυασμούς για το ξεκλείδωμα τους.

Επανεκτίμηση της κατοικίας: Τα κουφώματα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής στην κατοικία. Άλλωστε για το λόγο αυτό γίνεται και η ανακαίνιση του σπιτιού.  Και για το λόγο αυτό μπορούν να αυξήσουν την οικονομική αξία του ακινήτου κατά τη στιγμή της πώλησης. Πράγματι, η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται να πουλήσετε το ακίνητο σας σε καλή τιμή. Έχει παρατηρηθεί ότι οι αγοραστές προσελκύονται περισσότερο από ένα ακίνητο που διαθέτει μοντέρνα κουφώματα και είναι συνεπώς πρόθυμοι να το πληρώσουν σε υψηλότερη τιμή.

Κρατική επιδότηση: Το κράτος προσφέρει πολλά οικονομικά κίνητρα σε όσους αποφασίζουν να αλλάξουν τα παλιότερα κουφώματα της κατοικίας τους με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε πολύ προσιτή τιμή.

Ηχομόνωση: Τα νέα κουφώματα εμποδίζουν την είσοδο των εξωτερικών θορύβων, βελτιώνοντας κατά πολύ την ακουστική στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας. Αυτή η κατηγορία κουφωμάτων ενδείκνυται για τις αστικές κατοικίες, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο θόρυβο των μηχανών και της αυξημένης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο δρόμο. Επίσης, ο θόρυβος από τα άλλα διαμερίσματα του κτιρίου μειώνεται, εξασφαλίζοντας έναν καλύτερο ύπνο την νύχτα.

Κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Τα μοντέρνα κουφώματα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Επιλέγοντας κουφώματα με υψηλή ενεργειακή απόδοση, μπορείτε να μειώσετε το κόστος θέρμανσης κατά την διάρκεια των ψυχρότερων μηνών του έτους. Απλά θα χρειαστεί να κρατήστε τα θερμαντικά σώματα αναμμένα μόνο λίγες ώρες για να κρατήσετε το σπίτι ζεστό όλη την ημέρα, χάρη στη χαμηλότερη θερμική απώλεια που προσφέρουν αυτά τα καινοτόμα κουφώματα. Τα οφέλη είναι εμφανή και το καλοκαίρι καθώς η θερμότητα δεν μπορεί να διαπεράσει, μέσα από τους υαλοπίνακες στο εσωτερικό του σπιτιού, και το περιβάλλον διατηρείται δροσερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν κλιματιστικά. Η επιλογή των σωστών κουφωμάτων για παράθυρα και μπαλκονόπορτες κατά τη διάρκεια ανακαίνισης εγγυάται τα κατάλληλα επίπεδα φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο σας δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε τον φυσικό φωτισμό και να εξοικονομήσετε χρήματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανακαίνιση σπιτιού και φορολογικές ελαφρύνσεις

 Η αλλαγή των κουφωμάτων σε μια ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να είναι μια επωφελής επένδυση. Χάρη στα οικονομικά κίνητρα που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και των κατοικιών οικιακού τομέα. Το υπουργείο μέσω του εθνικού ταμείου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης  (Ε.Τ.Ε.Α.Ν.) και με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωράει στην επιδότηση 70% και σε άτοκο δάνειο για τις δαπάνες εργασιών ύψους έως 25.000 ευρώ μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκων ΙΙ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το κράτος, πράγματι προωθεί πολλές διευκολύνσεις για τις παρεμβάσεις και τις ανακαινίσεις που στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και γενικότερα ενθαρρύνει κάθε τύπο εργασιών ανακαίνισης που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών. Στο νέο πρόγραμμα  «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκων ΙΙ» μπορούν να υπαχθούν όλα τα νοικοκυριά που διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

Από το 1980 στη Μάρπησσα Πάρου, με αντικείμενο την κατασκευή ξύλινων κουφωμάτων, επίπλων κουζίνας και μπάνιου, ντουλαπών υπνοδωματίου, εσωτερικών και εξωτερικών θυρών.

Επικοινωνία

Μάρπησσα Πάρος
Τηλ.-Fax: (+30) 22840.41442
Κιν.: (+30) 693.434.6722
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.